StartOm migArtiklarPelargonerFörädlareReceptBildarkivLänkarCopyrightGästbokE-postSök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Doftpelargoner i matlagning –
Kulinariska pelargoner


Mina doftpelargoner på utställningen

International Herb Association (Internationella Örtkrydde-förening) väljer varje år en kryddört värd att använda, främja och sprida vidare. I år har de valt doftpelargonerna som Årets Örtkrydda 2006.

I Sverige, såsom i vissa andra länder, har doftpelargonerna fortfarande en begränsad kulinarisk användning. De blir dock alltmer kända, omtyckta och populära inom detta område. Kanske kommer begreppet kulinariska pelargoner att stå högt i kurs inom kort. Det är ett koncept som står för kvalitet, nytänkande och förnyelse av kökets kultur. Inte minst, står det för det annorlunda och exotiska.

Doftpelargonerna utgör ett hav av dofter, färger, smaker, känsel och former.

I början på året blev jag ombedd att hålla två föreläsningar i Rättviks gymnasium med temat ” Pelargoner i matlagningen” den andra september. Hedrad tackade jag ja.

En nybildad pelargonförening hade valt doftpelargoner som tema för dess första arrangemang. En stor pelargonutställ-ning anordnades till vilken både gymnasiet, föreningens medlemmar och privata samlare, däribland jag, bidrog

Enligt uppgift kom uppskattningsvis mellan 2 500 och 3 000 besökare till skolans trädgård denna dag, varav ca
1 000 – 1 500 besökte pelargonutställningen.

Mig veterligen är det första gången i Sverige som doftpelar-gonerna och dess kulinariska användning uppmärksammas på detta sätt i år. Ingen av de svenska pelargonbulletinerna eller pelargonföreningarna har, till dagens datum, nämnt doftpelar-gonerna och utnämningen till Årets Örtkrydda 2006. Det är lite sorgligt, tycker jag.

Jag har dock pratat om denna utnämning ändå sedan den blev känd.

Jag ska inte behandla temat doftpelargoner här och nu. Det sparar jag till senare. Jag tar här endast upp en av många användnings-möjligheter: den kulinariska, d.v.s. i matlagningen.

Jag kan dock inte låta bli att lätt tangera några av doftpelar-gonernas viktigaste användningsområden:

  1. Trädgården: som pynt, terapeutiskt i vissa psykiska tillstånd, de synskadades trädgårdar, barnterapi m.m.

  2. Konst, hantverk och slöjd: tavlor, potpurri, keramik, bokmärken, doftkuddar, m.m.

  3. Medicinskt: etablerad medicin (läkemedel framställda från doftpelargonerna ordineras av läkare mot vissa sjukdomar), alternativ medicin, aromterapi, som privata hushållskurer mot vissa åkommor, Sydafrikas ursprungsbefolknings traditionella användning, 1600- och 1700-tals användning hos oss i Norden, användning på den amerikanska kontinenten, i Australien, Europa, m.fl.

  4. Kosmetiskt: industriell tillverkning av parfymer, tvålar, handkrämer, handlotioner, tvättmedel m. m. Användning under den Viktorianska Epoken i England och i vissa sydeuropeiska länder m.m.

  5. Kulinariskt.

  6. Andra användningsområden:
    * som insektsavskräckande medel mot malariamyggorna
    * som konserveringsmedel i mat (bakelser, geléer m.m.)
       och parfymer
    * som tobaksersättare
    * som pynt i blomarrangemang, blombuketter m.m.
    * inom nanoteknologin, m.fl.

Det är många som anser att doftpelargonerna idag upplever en ny renässans. Deras skönhet, många olika användningsområden och inte minst deras heterogenitet, gör de i så fall väl förtjänta av det.

Det finns en uppsjö av dofter och smaker hos doftpelargonerna, alltifrån lätta, uppfriskande och delikata till intensiva och tunga. Några är också sträva, bittra och även tvåliga.

Det är lätt att hitta en doft, eller smak, som passar ens luktsinne eller gom. Det svåra är att inte hitta den.

De vanligaste dofterna är citron, ros, (peppar-) mynta, kanel, ingefära, banan, apelsin, aprikos, skumgummi, lime, jordgubbar, coca-cola, cederträ, eukalyptus, lavendel, kamfer, tall, barr, tvål, såpa, muskotnöt, kokos, filbertnöt, skokräm, getabock,...

De pelargoner som används kulinariskt är de som doftar gott, vanligtvis de med ros-, pepparmynts- och citrondoft. Även olika pelargoner med frukt- och kaneldoft används.

Däremot inte de vars doft påminner om exempelvis tall. De som har en frän doft är också uteslutna från matlagningen. (Vem vill äta en tårta som smakar terpentin?).

P. grossularoides (kokosdoft) ska inte användas, särskilt av gravida kvinnor. Den har en gång i tiden använts som abortmedel (den framkallar magkramper).

Människor upplever dofter olika. Därför varierar upplevelsen av några av de kulinariska pelargonerna från person till person.

Själv gillar jag `Attar of Roses´, som både har rosdoft och är vacker.

De delar som använts mest i matlagningen är bladen, men det går också att använda bladstjälkarna, stammen och rötterna. Blommorna brukar användas som dekoration på t.ex. tårtor och glass.

Vanligtvis används bladen hackade innan de används till tårtor, kakor, efterrätter, drycker, såser, geléer m.m.

De kan också användas hela för att exempelvis dekorera tårtorna eller efterrätterna med. Bladen på de flesta doftpelargonerna är vackra och de bidrar till att höja den visuella, estetiska upplevelsen.

Här finns några recept. Varsågod, kliv in i doftpelargonernas smakvärld och njut!

© 2006-09-08, Maria-Pilar Herraiz (Maria P.), Märsta, Sweden

 

Tillbaka eller Startsidan
 

   

  © Maria-Pilar Herraiz 2006